Friday, July 18, 2008

Pengalaman di Taman Negara Kuala Tahan - Cerita Tentang Pacat

Sejak zaman kanak-kanak dan remaja saya sudah biasa dengan pacat. Saya tidak merasa geli atau takut dengan pacat dalam apa keadaan sekalipun, saya pernah menoreh getah dengan bonda saya didalam kebun getah yang banyak pacat, saya juga biasa mengecop dan menyabit dahan kelapa sawit, ladang kepala sawit tersebut juga mempunyai banyak pacat.

Saya juga biasa dengan aktiviti mengusahakan sawah padi bermula daripada menanam, mengerat, memukul dan menanggung padi ke tepi ban sebelum ia dikumpulkan dibangsal. Sawah itu juga banyak pacat. Berbeza dengan lintah, pacat tidak mempunyai nilai komersial. Sehingga hari ini saya masih belum mendengar perusahaan menternak pacat dijalankan oleh usahawan tani di negara kita.

Bercerita tentang pacat, saya baru tahu melalui Fais dan melalui abang Lan semasa di Taman Negara rupanya pacat mempunyai dua jantina, mula-mula jadi jantan kemudian bertukar menjadi betina selepas pacat tersebut mendapat darah atau menghisap darah, secara automatik persenyawaan akan berlaku, pacat tersebut akan mati dan menelurkan puluhan anak-anak pacat yang lain.

Pacat berkorban demi meneruskan kelangsungan hidup generasi nya. Satu pengorbanan untuk puluhan generasi baru. Mati Satu, tambah sepuluh. Begitulah kelangsungan generasi pacat berterusan. Setakat hari ini pacat masih belum dalam kategori haiwan melata yang lupus atau dilindungi oleh perhilitan.

No comments: